Hae
Teräsmutsi

Lapsi ei ole tekosyy

*Sisältää mainoslinkkejä

mikä juttu tämä lapsen tekosyynä käyttäminen on?

Lapsi ei ole tekosyy sille, että sinulla ei ole aikaa huolehtia itsestäsi. Lapsi ei ole tekosyy ettei sinulla ole aikaa itsellesi. Lapsi on upea syy huolehtia itsestäsi sekä hyvinvoinnista, ei jättää itsensä huomioimatta.

Viime aikoina olen kuullut hyvinkin paljon erilaisissa elämäntilanteissa olevilta äideiltä syitä miksi he eivät huolehdi itsestään. Siis syitä, joilla he ovat perustelleet itselleen ja samalla minulle; miksi painoa on kertynyt, miksi päällä on aina ne kulahtaneimmat vaatteet ja miksi hymy on kaunis muisto vain. Se miten tuota on perusteltu on todellakin nostanut karvat pystyyn ja ihon kananlihalle.  

hyvinvoiva äiti -tabu yhteiskunnassa

Toisaalta ymmärrän nyt täysin miksi osa äideistä jopa häpeää itsestään huolehtimistaan. Avauduin tuossa taannoin Instagram -storyjeni puolella siitä kuinka haluan viikon vapaata, niin sanotun mom off-duty -ajan, kun meillä ei mennä nukkumaan sitten millään. Sain hyvinkin järkyttäviä kommentteja, joissa toivottiin ettei minulla olisi lasta ja toisissa kerrottiin kuinka joku rukoilee lasta. Näiltä äideiltä (kyllä, luit oikein he olivat äitejä!) oli ilmeisesti mennyt pieni seikka ohi. Nimittäin täältäkin löytyy se ”kohuttu” lapsettomuusdiagnoosi. En missään kohtaa sanonut, että haluan antaa lapseni pois tai vihaan lastani. Totesin vain tarvitsevani omaa aikaa, jota itse asiassa päätin nyt ottaa. Katselin viime yönä äkkilähtöjä ja näillä näkymin ajoitan oman reissuni kesäkuulle, katsotaan miten käy.

Ennen tyttäreni syntymää, olin kaveriporukoissa se, joka ei huolehtinut itsestään muuta kuin hikiliikunnalla. PikkuJii muutti kaiken ja kiinnostuin itsestäni enemmän, ripsienpidennykset, kynsien huoltoa ja kampaaja-käyntejä…  Halusin vastapainoa äitiydelle, sille pieruverkkari-paskavaippa -meiningille. Ja ihan oikeasti, yksikään äiti ei voi tosissaan ihmetellä miksi puolisoilta katoaa halut vauva-vuotena. Mietitääs nyt, jos et huolehdi itsestäsi ja panosta omaan hyvinvointiisi en usko, että pidemmän päälle ympärilläsi viihtyy kukaan. Toisaalta on myös puolison tehtävä antaa tilaa äidin hyvinvoinnista huolehtimiselle, lapsi ei ole ainoastaan äidin vastuulla.

 

Lasta käytetään toteuttamattomien unelmien syynä

Oi kyllä, tästä järkytyin. Kuinka moni äiti kertoo avoimesti, että tekisi sitä ja tekisi tätä, jos vain lapsen kanssa olemiseltaan aikaa saisi. On täysin eri asia muutamaan otteeseen perua treenit ystävän kanssa, kun lapsi ei ole nukkunut viime öinä. Sen sijaan omien unelmien peruuttaminen, siis koko elämän lykkääminen tai jopa unohtaminen, koska lapsella on koliikkia tai muuta vastaavaa, ei ole ok. Lapsella on useimmiten kaksi vanhempaa tai tukiverkosto ympärillä (jos olet raskaana tai juuri synnyttänyt, huolehdi tukiverkostosta ympärilläsi!), ei ole väärin pyytää apua tai ottaa omaa aikaa.

Nyt kannattaa lukea tarkasti! On maailman siisteintä olla vanhempi lapselleen, mutta se on sitä vain jos muistat huolehtia itsestäsi. Olet energinen ja hyvällä päällä. Saat kaikki tarpeesi tyydytettyä. Se, että olet vanhempi ei todellakaan tarkoita sitä, että sinun tulee antaa omien unelmien ja oman hyvinvoinnin lahota käsiin. Ei tosiaankaan, se on nimenomaan syy huolehtia kahta kovemmin itsestään. On todella outoa, että jos tässä maassa toteaa ottavansa omaa aikaa / lomaa perheestä tai lapsestaan, ollaan sitä sitten kiroamassa alimpaan helvettiin ja laittamassa lasua perään. Ei ihmekkään, että tässä maassa sosiaalihuolto keskittyy osin vääriin kohteisiin ja tulee järkyttäviä tapauksia toisaalla.

Älä koskaan syytä lastasi siitä, että sinä et jaksa tai ettet huolehdi itsestäsi. Ota itseäsi niskasta kiinni, varaa se ripsihuolto tai lähde ulos liikkumaan. Osta kaupasta oikeasti ravitsevaa ravintoa itsellesi sekä lapsellesi. Mikäli nämä ei riitä niin itse käytän apuna sekä tukena myös Fitline-tuotteita (ja ei tämä ei ole maksettu mainos!). Haluan kertoa, että ilman Activizea, hyvää huomenta sekä hyvää yötä -juomaa ja muita tarpeitani ei tämänkään Teräsmutsin arki pyörisi.

 

Anna lapsesi olla tekosyy sun hyvälle ololle, mutta älä ikinä pahoinvoinnillesi!

xx Teräsmutsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *