Hae
Teräsmutsi

Maito-maniaa

Äidinmaitoa, rasvatonta maitoa, kevyt maitoa, punaista maitoa, soijamaitoa, kauramaitoa… MAITO ON NIIIIIN OUT!

 

Suomi on maidon luvattu maa, vaikka päivittäin juomamme maito on kaukana siitä aidosta ja oikeasta. Mikä siitä maidosta tekee niin hurjan rakastetun ja jopa pakkomielteisen tarvittavan juoman? Miksi Suomessa ravitsemussuositukset sisältää aina poikkeuksetta maitoa? Miksi ihmeessä maitoa liki palvotaan ja sen nimeen vannotaan?

Oi kyllä, minullekkin ollessani pieni lapsi, juotettiin maitoa vaikka ja millä mitalla. Sillä luustohan siinä vahvistuu. No tästä voidaan olla erittäin montaakin mieltä, että vahvistaako yltiöpäinen maidon juominen luustoa tai onko siitä jotain muuta hyötyä, hyötyykö ollenkaan? Uskon jälleen kokonaisuuden voimaan, sillä jos perheessä huolehditaan tasapainoisesti terveellisestä ruokavaliosta ja yhteisistä liikuntahetkistä, nämä kaikki höystetään järkevin lisäravintein, niin aivan varmasti saadaan kehommekin ”iloisempaan” kuntoon.

Mikä siinä luonnottoman valkoisessa litkussa on se asia, joka viehättää? Jos maitoa on juotava, niin itse ainakin suosisin kahta eri vaihtoehtoa ja niihin tullaankin meidän neidin kanssa suoraan korvikkeesta siirtymään. Nimittäin punainen luomu maito (homogenoimaton) sekä sitten ihan maatiloilta saatava lehmän aito maito. Miksi ihmeessä minä ravitsisin lastani epäpuhtailla, erittäin ravinneköyhillä tuotteilla, jos en itsekkään sellaisia käytä? En itse juo maitoa ollenkaan, käytän ainoastaan itse valmistettavassa probioottijugurtissani, UHT-maitoa. Muutoin olen voinut ja pärjännyt erinomaisest ilman maitoa, näin on ollut siitä lähtien, kun muistan omanneeni oman tahtoni.

Tämä täysin sama ilmiöhän on havaittavissa siinä, että lapselle on helpompi törkätä einestä pöytään ja itse sitten panostaa terveelliseen ruokaan. Olen huomannut järkyttävän ”jenkkiläistymisen”, jolla tarkoitan siis tätä, että Suomessakin perheet viettävät yhteisiä perhepäivällisiä yhä enemmän, huoltoasemien yhteydessä olevissa pikaruokaloissa tai muutoin erittäin ravinneköyhissä ruokas tarjoavissa ravintoloissa.

VINKKI! Vähentäkää perhepäivälliset/illalliset vaikka puoleen ja käyttäkää tuo raha laadukkaaseen ravintolaan, jossa voitte varmistua ruuan laadusta ja sen maukkuudesta. Ja KYLLÄ, lapsetkin rakastavat oikeasti enemmän laadukasta hetkeä, oikeasti laadukkaan ruuan parissa. Keskustelutkin syventyvät, kun lapsen kanssa keskustellaan ruuan alkuperästä, perheen omista asioista ja oikeasti hetki on positiivisen rauhallinen. Verrataan johonkin pikaruokala-kokemukseen, jossa lapsi saa hyöriä kuin karkkikaupassa konsanaan. Löytää jonkin aterian, vetäsee sen huiviin, menee hetki ja energiapiikki on järjetön. Lapsesta muuttuu malttamaton, kiukkuinen ja kohta muuten se nenäkin vuotaa tai pakki on sekaisin. Helpointa on päästää ”lapsi irti” sillä on satavarma, että tällaisessa mättömestassa on lapsille oma pisteensä, kun tuo energiapiikki tulee niin onhan se helpompi vain iskeä se lapsi sinne keskenään riehumaan. Se siitä yhteisestä perhe-hetkestä.

Vanhemmat valitkaa siis viisaasti ja miettikää kumpi tilanne on kaikkien kannalta rentouttavampi? Mielestäni maitoa ei todellakaan tarvitse juoda, ei ainakaan näitä ”feikkimaitoja”.

Yksi haaveeni on päästä puhumaan myös ravinnosta kouluihin, sen lisäksi, että pääsisin järisyttämään koulukiusaamisen, joka pahimmillaan on paljon muutakin kuin vain koulussa tapahtuvaa kiusaamista. Hei sinä pienen lapsen vanhempi, kertoisitko omat ajatuksesi tästä yltiöpäisestä maidon kanssa hössöttämisestä? Syödäänkö teillä mäkkärissä vai esimerkiksi Tiiliholvissa tai muussa hieman laadukkaammassa ravintolassa? Miten siellä koti-oloissa, lämmitätkö pakkasesta tikkuperunat ja lihapullat uunissa VAI valmistatteko lasten kanssa yhdessä rakkaudella aterian, joka sulaa suuhun ja valmistusprosessi onkin toiminut myös opetustilaisuutena lapsille?

 

xx TERÄSMUTSI